woensdag 16 februari 2011

Succesverhalen

Voor het ‘feel good’ effect hierbij een succesverhaal van een van onze projectgebieden.

Het ondertekenen van het contract

Ik ben voor een training op bezoek in Calabanga, in Bicol. Naast de training heb ik ook tijd om het gebied wat beter te leren kennen en te zien wat we hier de afgelopen jaren hebben gedaan.

Calabanga ligt ergens in het midden van het land, aan de oostkust. Dit gebied krijgt jaarlijks bezoek van een paar heftige tropische stormen. Daarnaast zijn er aardbevingen, overstromingen en landverschuivingen. Een groot deel van hele rijtje rampen dat je kunt verwachten. Nadat er in 2004 achtereenvolgens 4 tyfoons in 2 maanden tijd over het gebied waren getrokken, zijn we begonnen met het geven van noodhulp. Dat is doorgegroeid in het helpen bij de wederopbouw en we zijn nu al een aantal jaren goed op weg met ramppreventie projecten.

Een vervallen klaslokaal
Prijzen, prijzen!
Het is een gezamenlijke investering van CARE (en lokale NGO partners) en de lokale overheid. De gemeente Calabanga heeft hiermee al een aantal landelijke prijzen gewonnen voor ‘best voorbereidde gemeente’. Ik heb vanmiddag de prijzenkast in het kantoor van de burgemeester mogen bewonderen. De burgemeester is goed bezig, want er stonden nog veel meer prijzen!

In het kader van Corporate Social Responsibility zijn ook bedrijven geïnteresseerd in dit gebied. Een landelijke mobiele telefoon provider (Smart) en Coca Cola sponsoren het planten van mangroves in de baai en het repareren van scholen. Dat is hard nodig, want veel scholen zijn vervallen en klaslokalen zijn te klein voor de klassen van soms wel 80 kinderen!

Het nieuwste succes is vandaag gevierd. Als onderdeel van het voedselzekerheidsproject wordt er in Cagsau een contract getekend voor een nieuwe waterleiding voor het dorp. Na een hoop toespraken in het Filipino (of zelfs Bicolano – ik versta beide niet), worden de handtekeningen gezet en is er eten: kokosmelk en gestampte cassave. Mmmm!

De nieuwe 'waterput'

Een droom die uitkomt
We nemen ook nog even een kijkje bij de waterleiding zelf. Het is nu nog een gat in de grond, met ondergronds een reservoir dat goed beschermd is voor vervuiling van buitenaf. Dit wordt binnenkort aangesloten op een pomp en verbonden met waterleiding voor elk huishouden. Zij moeten een kleine bijdrage betalen voor de aansluiting, en het beheer is in handen van een lokale commissie. Goed geregeld dus.

De oude ‘barangay captain’ (de dorpsbaas) is apetrots. Deze waterleiding is voor hem een droom die werkelijkheid wordt. Inmiddels is hij niet langer de baas in het dorp, maar zijn jarenlange strijd heeft er voor gezorgd dat de bewoners nu schoon en veilig drinkwater direct in huis hebben.

Lees ook mijn blogpost op Oneworld over de situatie op school in Calabanga.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten